Tento web sa práve prerába. Pre starý obsah navštívte prosím tento odkaz. | Prihlásenie pre susedov: Karpatská | Pionierska

Prečo poslať vaše 2% Mobilným záhradám?

2percenta kampan

V roku 2013 sme založili Sasinkovu,
v roku 2015 Pioniersku,
v roku 2016 sme založili Karpatskú
V roku 2017 pomohli s Ostredkami
a už budúci rok môžeme byť pod Vašimi oknami.

Miest vhodných pre záhrady je v Bratislave veľa. Pomôžte nám šíriť Mobilné záhrady ďalej asignáciou 2% z Vašich daní.

Tu je pár dôvodov “načo” a vysvetlenie “ako”:

Ako pomôžu Vaše 2%?

Ako konkrétne použijeme peniaze, ktoré namiesto štátnej pokladnice pošlete Vnútrobloku a Mobilným záhradám? V roku 2018 s nimi chceme pomôcť založiť ďalšiu mobilnú záhradu v Petržalke na Hálovej ulici a pokračovať s revitalizáciou vinice.

Foto Adam Šakový

Foto Adam Šakový

Snažíme sa o vytvorenie unikátnej mestskej komunitnej vinice. Nie je to ľahké a nie je to jednorazový proces. Motyky sa lámu, sadenice viniča miznú a benzín do kosačky sa míňa. Potrebujeme pomôcť s prevádzkovými nákladmi.

 

Čo sme urobili s Vašimi 2% z minulého roku?

1. Pomohli ste nám pokračovať v revitalizácii vinice 

Minulý rok sme druhým rokom usilovne pracovali na oživovaní desiatky rokov opusteného mestského vinohradu. Založili sme kompost a pokročili sme vo vytváraní unikátneho bioplôtika okolo pozemku. Kúpili sme rastliny viniča, nasadili ich a veľkú časť oplakali po nájazde zlodejských barbarov. My sa však nevzdávame!

2. Pomohli ste nám pomôcť založiť ďalšiu mobilnú záhradu

Komunitbú záhradu Ostredky! Vďaka úžasným ľuďom bývajúcim v ružinovskej štvrti Ostredky (a hlavne iniciátorovi Lacimu!) minulý rok na jar vznikla nová záhrada. Presunuli sme tam infraštruktúru zo zaniknutej Mobilnej záhrady Karpatská (kde pani riaditeľka, ktorá nás na dvor privolala, vybavila po prvej sezṕne rekonštrukciu dvora nezahŕňajúcu pokračovanie záhradkárčenia). Mrzí nás o kvôli nadšeným záhrádkárom z Karpatskej, no potešujúce je nadšenie Ostredkovčanov.

Záhrade sme pomohli aj finančne, aj konzultačne, aj know-how a prítomnosťou na sprvých stretnutiach a staviteľskom workshope. V roku 2018 už začínajú druhú sezónu, takže bola to dobre vynaložená energia!

Komunitná záhrada Ostredky, foto: Eva Hrabovská

 

OK, chcem dať 2% Vnútrobloku. Čo mám robiť?

To záleží od toho, či si sám vypĺňate daňové priznanie, alebo to robí zamestnávateľ. V oboch prípadoch to je však veľmi jednoduché. Či už ste firma, samoplatiteľ daní alebo zamestnaný. Aha:

Ak ste zamestnanec:

1. Požiadajte zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania zaplatených preddavkov na daň (čím skôr, oficiálny deadline je 15. februára) a o Potvrdenie o zaplatení dane. To si môžete stiahnuť tu a vyplniť si tam svoje meno a adresu.

2. Stiahnite a vyplňte si Vyhlásenie o 2% – tam napíšte info z predchádzajúceho tlačiva, čo vám vydá zamestnávateľ, že, že koľko ste v roku 2017 zaplatili daní, koľko z toho sú 2% a že ich ozaj chcete dať Vnútrobloku.

3. Obe tieto tlačivá, teda Vyhlásenie (od zamestnávateľa) spolu s Potvrdením (kam ste napísali, že koľko daní asignujete Vnútrobloku) doručte do apríla 2018 na daňový úrad podľa Vášho bydliska.

Ak ste fyzická osoba (SZČO a tak):

1. V daňovom priznaní pre fyzické osoby sú už uvedené kolónky na poukázanie 2%. Do daňového priznania potrebujete vpísať len info o Vnútrobloku. A teda:

Názov: Vnútroblok,  IČO: 42269385
Právna forma: občianske združenie
Ulica: Šuňavcova, Číslo: 1659/1
PSČ: 831 02, Obec: Bratislava

2. Pošlite priznanie na Váš daňový úrad a zaplaťte daň.

Ak ste právnická osoba (firma):

1. V daňovom priznaní pre právnické osoby sú už uvedené kolónky na poukázanie 1,5% z dane (2% môžu poukázať iba firmy, ktoré darovali sumu aspoň vo výške 0,5% z ich daní na verejnoprospešný účel). A teda tam vpíšte sumu 1,5% dane a toto:

Názov: Vnútroblok,  IČO: 42269385
Právna forma: občianske združenie
Ulica: Šuňavcova, Číslo: 1659/1
PSČ: 831 02, Obec: Bratislava

2. Pošlite priznanie na Váš daňový úrad a zaplaťte daň.

Asignoval som. Čo ďalej?

taskyBudeme veľmi radi, ak sa nám ozvete a poviete, že ste asignátorom Vnútrobloku a šíriteľom Mobilných záhrad.

My Vám pošleme tašku a vy budete môcť pomáhať záhradám nielen finančne, ale aj osvetovo.

Budeme hrdí, ak budete nosiť tašku PRIATEĽ MOBILNÉCH ZÁHRAD, ktorú Vám pošleme. Napríklad na Miletičku. Alebo na prieskum nevyužívaných priestorov, ktoré by mohli byť záhradami. Tak či onak, určite sa nám prosím ozvite sem: info(at)vnutroblok.sk.

Ak chcete podporiť projekt Mobilné záhrady aj/alebo darom, budeme vďační za každé € podpory na náš účet SK16 5200 0000 0000 1457 1787 🙂

ĎAKUJEME!
Celý tím Vnútrobloku