Tento web sa práve prerába. Pre starý obsah navštívte prosím tento odkaz. | Prihlásenie pre susedov: Karpatská | Pionierska

Bratislavský kontra-aktivizmus alebo druhý krát vykradnutá vinica

Minulý rok sme o tomto čase zakladali spolu s vyše 100 aktívnymi energickými bratislavčanmi Vinicu a mobilnú záhradu Pionierska. Mesiac na to ju vykradli.

Vinica bez viniča, zato s mbilnými boxami

Vinica bez viniča, zato s mobilnými boxami

Opustená mestská vinica. Pozemok, kde sa prekrýva ochranné pásmo vedenia vysokého napätia, ochranné pásmo železnice a stavebná uzávera, kvôli v územnom pláne zadefinovanej funkcii priestoru ako rezerve pre rozšírenie komunikácie. Absolútne zabudnuté miesto, roky slúžiace ako čierna skládka a vysemeňovacie miesto pre pajasene žliazkaté, ktoré patria medzi 40 najviac inváznych drevín na svete (teda niečo, čo nechcete mať ani na vinici, ani vedľa bytovky). Priestor, ktorý nám zveril magistrát do trojročnej starostlivosti a realizácie projektu Vinice a mobilnej záhrady Pionierska:

Vlastnícke pomery

Vlastnícke pomery

Po pár týždňoch nám Vinicu vykradli. Vytrhali čerstvo nasadené korene viniča a znehodnotili tak týždne klčovania náletových kríkov a invazívnych stromov, kosenia, rýľovania, okopávania, vŕtania stoviek dier a sadenia stoviek mladých rastlín viniča.

Aj keď viniče ešte boli mladé, nezakorenené a teda speňažiteľné (spolu za možno 700 – 900 eur), aj tak sme museli brať do úvahy aj možnosť, že zlodejovi nešlo o lup, ale o uškodenie. Že niekomu sa nepáči, keď sa iní ľudia tešia z dovtedy chátrajúceho priestoru.

Hore: vinica v marci 2015, dole o mesiac neskôr

Hore: vinica v marci 2015, dole: o mesiac neskôr

Minulý rok sme sa z krádeže otriasli a začali sme postupne a veľmi veľmi pomaly budovať symbolický plot. Jeho funkciou nemalo byť zabrániť vstupu “cudzích” ľudí, ale skôr bez zamykania brány upozorniť na to, že o tento priestor sa niekto stará. Plôtik sme budovali možno príliš pomaly, možno sme mali pozemok obohnať ostatým drôtom a zamknúť. Alebo zaplatiť niekoho z ľudí bývajúcich na okolitých viniciach, aby nám ho strážili.

Tak či onak, v priebehu prvej sezóny sme na Vinici spoznali naozaj vzácnych ľudí, tešili sa zo spoločných grilovačiek a brigád a z toho, že deti môžu kúsok od svojich bytoviek zažiť ozajstné ihrisko plné divočiny (bažanty, burina, opekanie špekáčikov, trieskanie kladivom a dávanie si pozor na sekeru), že možno aj niečo symbolicky vypestujeme (tekvice, paradajky, papriky, nekonečné záhony byliniek a šalátov) a možno nás aj Michal Bažalík naučí, ako sa starať o vinohrad.

Foto: Adam Šakový

Foto: Adam Šakový

V priebehu roka nám síce z vinice ktosi ukradol pár vecí – fúrik, kladivá, zmizli dokonca priesady jahôd a iná úroda. Na jeseň sme sa však so susedmi rozhodli skúsiť šťastie s viničom opäť. Bez zbytočnej medializácie vysadiť opäť pár stoviek mladých koreňov. Financie sme spoločne vyzbierali a v novembri už bol vinič v zemi, čakajúci na jarné pučanie.

Uzatvorili sme sezónu a na jar 2016 sme druhý krát hľadali záhradkárov. V susedstve sme rozniesli letáčiky a poprosili záhradkárov z minulého roka, aby šírili slovo o Vinici medzi svojimi susedmi. Na konci marca sme už mali vybratých nových záhradkárov (tu viac info o výbere).

Foto Adam Šakový

Foto Adam Šakový

Foto: Adam Šakový

Foto: Adam Šakový

Foto Adam Šakový

Foto Adam Šakový

_AS07641

Foto: Adam Šakový tiež


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Krádež 2016

zkradezPred týždňom sme kvôli ďalším hlúpym krádežiam drobností (niekto si odkopal dokonca kríčky rozmarínu a ríbezlí) kontaktovali Mestskú políciu a Magistrát mesta Bratislava, ktorému priestor Vinice patrí. Požiadali sme ich o pomoc so strážením priestoru.

V prvý aprílový víkend sme spolu so Zelenou hliadkou zorganizovali čistenie okolitých viníc a našli sme obrovské objemy smetí, ktoré napovedali, že v susedstve niekto vykráda pivnice a ulúpené haraburdy nosí do týchto lesíkov. Apelovali sme na Magistrát a Mestskú políciu, aby sa s nami stretli a porozprávali sa o prevencii krádeží a ochrane pred kriminálníkmi. Bez odozvy.

Necelý týždeň potom nám niekto opäť vykradol vinicu. Opäť vytrhal vinič. Tentokrát už nespeňažiteľný – dotyčný bol buď tak hlúpy, alebo mu naozaj nešlo o obohatenie sa, no o uškodenie tomuto priestoru a ľuďom, ktorý ho pre celú Bratislavu dobrovoľnícky kultivujú.

Druhá možnosť je pravdepodobnejšia aj kvôli tomu, že napriek tomu, že zlodej prestrihol zámky na búde na náradie, takmer nič si odtiaľ neodniesol. Ak by zlodejom bol niekto z tých úbohých ľudí bývajúcich v okolitých viniciach, tak by pravdepodobne zobral nový fúrik, lopaty a rýle a mnoho iných vecí, ktoré sa dajú ľahko predať aspoň ako železo.

(a možno to nie je tak a zlodeja iba vyrušil nejaký záhradkár, ktorý šiel podvečer navštíviť Vinicu)

Hneď po krádeži (v utorok) sme opäť kontaktovali mesto, políciu, mestskú časť. Do dnes (štvrtok) bez akejkoľvek odozvy.

 

Hľadáme zlodeja!

Popri revitalizovaní vinice a staraní sa o záhradu naozaj nemáme nadbytočnú kapacitu, kompetencie ani chuť nahrádzať prácu polície a vymýšľať ploty, fotopasce a domobrany. A stále si myslíme, že to je práca niekoho iného. Spolu so susedmi sme sa však rozhodli ísť ďalej. Nevzdávať našu snahu o Vinicu. A preto sa jednoducho musíme pustiť do pátrania.

Vyhlasujeme teda výzvu. Pomôžte nám nájsť “nášho” zlodeja, ktorý sa snaží prekaziť revitalizáciu tohto zanedbaného, nevyužívaného a inak nevyužiteľného priestoru chátrajúcej vinice.

Za informáciu, ktorá povedie k dopadnutiu zlodeja, ponúkame informátorovi exkluzívny box plný zeleniny a byliniek podľa vlastného výberu, o ktoré sa budeme spolu so susedmi starať a fľašu vína z Vinárstva Michala Bažalíka.

Všetky tipy nám prosím posielajte na info(zavináč)vnútroblok.sk alebo nám napíšte na Facebooku Mobilných záhrad tu.

Vnútroblok, 2016


 

Doplnené 22. apríla o 12:52:

Mestská polícia komentovala post na Facebooku Vnútrobloku odkazujúci na tento článok zo svojho profilu nasledovne

CaptureDobrý deň, nie je pravda, že mestská polícia nepomáha. V rámci našich personálnych možností sa snažíme pomôcť. V pondelok, 18. apríla vydal náčelník mestskej polície Peter Krajíček pokyn, aby lokalitu vo zvýšenej miere kontroloval okrskár mestskej polície. Rovnako tiež naše hliadky častejšie prechádzajú danou lokalitou. Nemáme však personálne kapacity na to, aby na mieste bola hliadka neustále. V prípade potreby môžete kontaktovať aj okrskára mestskej polície pre danú ulicu p. Jozefa Gajdoša na č. 0902 921 197 alebo na okrskar.novemesto@mp.bratislava.sk