Tento web sa práve prerába. Pre starý obsah navštívte prosím tento odkaz. | Prihlásenie pre susedov: Karpatská | Pionierska

Mobilná záhrada Karpatská – sezóna otvorená

Tretia Mobilná záhrada je na svete. V piatok 6 mája sme slávnostným piknikom a koncertom otvorili prvú sezónu na školsko-susedskej Mobilnej záhrade Karpatská. Veľmi veľmi sa z toho tešíme, kvôli tomuto:

Záhradu iniciovala škola – a nie tak hociaká škola

Ale Špeciálna škola, s veľmi progresívnou riaditeľkou a krásnym školským dvorom, využívaným posledné roky hlavne ako parkovisko. V Bratislave je parkovanie chápané takmer ako ľudské právo a boj o pekné mesto sa končí tam, kde sa začína boj o možnosť parkovať 5metrov od vchodu domu/práce/obchodu. Pani riaditeľka Ľubica Jägrová chápe Mobilné záhrady nielen, ako skrášlenie priestoru, ale aj ako formu terapie pre ich deti a možnosť sociálnej inklúzie a búrania bariér medzi mentálne znevýhodnenými deťmi a svetom “za školským plotom”. No a navyše ku tomu všetkému bola ochotná obetovať aj nejaké tie parkovacie miesta. ĎAKUJEME!

Foto Vnútroblok 2015

A bude to teda školsko-susedská záhrada

Mobilná záhrada Karpatská je teda záhrada na dvore školy, ktorá slúži žiakom a zároveň susedom, záhradkárom. V roku 2016 záhradkárči 40 susedov, ktorých sme vybrali spomedzi prihlásených záujemcov podľa toho, ako ďaleko od záhrady bývajú (čím bližšie, tým väčšia šanca získať pestovací box). 10 boxov je v starostlivosti žiakov Špeciálnej školy. Záhradkárčeniu sa budú venovať aj počas pracovného vyučovania (doposiať sa na “floristike” venovali iba interiérovým rastlinám) aj mimo vyučovania s rodičmi.

Postavili sme ju za vaše peniaze

A tým nemyslíme dane. Sme presedčení, že podobné projekty by mali byť podporované mestom, aby neboli nútené zbierať peniaze od zapojených členov a tým vytvárať prah (a filtrovať ľudí, ktorí si “to” nemôžu dovoliť). Mesto Bratislava však nemá možnosti finančnej podpory takýchto projektov.

Vizualizácia: Vnútroblok

Vizualizácia: Vnútroblok

Stále je však pre nás základom, aby každý mohol záhradkárčiť zadarmo. Alebo za symbolický a dobrovoľný príspevok Preto sme začali práce na záhrade crowdfundingovou kampaňou, v ktorej sme vyzbierali od podporovateľov nápadu 4693 €. Tu stránka kampane: startlab.sk/karpatska

RAJO pre viac prírody v meste

A navyše! V apríli, keď už boli práce na záhrade v plnom prúde, oslovilo nás Rajo, ktoré má v sortimente čisto prírodné produkty Probia Nature, bez jedinej umelej prísady. A keďže sa týmito produktami snažia prinášať kúsok prírody všade, kam je to možné, veľmi radi by podporili kúsok prírody, ktorý vytvárajú Mobilné záhrady v Bratislave.

Nuž a teraz máme za sebou piknik, na ktorom sa zjedli desiatky a desiatky jogurtov, ktoré vyrástli z jedného boxu adoptovaného Rajom – v čísle 30 rastie stromček slivky a figovníka (naša najobľúbenejšia príchuť), o chvíľku sa ku nim pridajú plazivé jahody. Za finančnú podporu z adoptovania kochlíka skrášlime náš kus prírody v meste a namaľujeme na betónový povrch dvora čiary a ornamenty, ktoré budú nabádať deti hrať sa. Ďakujeme Rajo Probia Nature!

Matej a jogurty

Foto: Adam Šakový

Nuž a teraz máme za sebou piknik, na ktorom sa zjedli desiatky a desiatky jogurtov, ktré vyrástli z jedného boxu adoptovaného RAJOm – v čísle 30 rastie stromček slivky a figovníka (naša najobľúbenejšia príchuť), o chvíľku sa ku nim pridajú plazivé jahody. Za finančnú podporu z adoptovania kochlíka skrášlime náš kus prírody v meste a namaľujeme na betónový povrch dvora čiary a ornamenty, ktoré budú nabádať deti hrať sa. Ďakujeme a kupujte RAJO Probia!

Foto Adam Šakový

Foto Adam Šakový

otvorenie3

Foto Adam Šakový

 

Foto Adam Šakový

Foto Adam Šakový

Foto Lenka Antalová Plavúchová

Foto Lenka Antalová Plavúchová