Tento web sa práve prerába. Pre starý obsah navštívte prosím tento odkaz. | Prihlásenie pre susedov: Karpatská | Pionierska

Letná správa z vinice

Toto je letný report z vinice a mobilnej záhrady na Pionierskej.

Tohtoročná sezóna sa nesie v znamení dobrého počasia pre záhradu a zároveň nešťastného pre podujatia (asi už tri udalosti sme  museli zrušiť alebo presunúť kvôli dažďu) a jarného záškodníčenia, ktorému sa snažíme čeliť.

# Novinky

Čerstvou novinkou je, že záhradkárka Laura sa rozhodla aktívne sa zapojiť do organizačnej časti práce na vinici, takže odteraz je to ďalšia osoba, ktorá má podrobný prehľad o dianí na vinici, o potrebných prácach a podobne. Veľmi sa z toho tešíme, lebo aktívni ľudia sú chrbticou susedského života. Bez obáv sa na ňu obráťte s vašimi nápadmi alebo problémami, na vinici zvykne tráviť veľa času.

Ďalšie novinky sú napríklad nové kompostovisko v lesíku, strieška pred búdou (obe hlavne vďaka Laure) alebo farebne natretý mobiliár (vďaka Katke Veselovskej).

DSC02616DSC02622DSC02625

DSC02623DSC02628

Inak sa nám na vinici po mnohých koseniach ujal aj lúčny život, a tak si je možné nazbierať napríklad kvety divozelu, z ktorého je liečivý čaj (priedušky a pľúca) alebo len tak lúčne kvety do kytice.

# Plány

Medzi najbližšie plány patrí:

  • Spevniť konštrukciu striešky a spraviť ju vodeodolnou
  • Začať zachytávať vodu zo strechy do jednej z nádrží
  • Pokračovať s bioplôtikom až ku búde
  • Spraviť z ohniska kvalitnejší “grilplatz”
  • Nainštalovať na plot kriedovú tabuľu na oznamy
  • Pri zachovalých viničoch natiahnúť drôty
  • Rozmiestniť lavičky aj inde na vinici
  • Spraviť sedenie v tieni pod orechom

Iné potrebné úlohy:

  • Čistiť vinicu od náletových pajaseňov
    Toto je naozaj potrebná vec, aj keď trochu nevďačná, pajasene je ideálne treba trhať aj s koreňmi, lebo inak rastú ďalej. No ak nechceme, aby sme s tým bojovali donekonečna, tak inak to nejde.

DSC02627DSC02626

# Vinohrad

Po jarných krádežiach a ničeniach plienenie mierne ustalo a zistili sme, že nakoniec dosť veľa viničov ostalo na mieste a nepoškodených (odhliadnúc od jarných neskorých mrazov). Je otázne, či sa o ne oplatí nejako špeciálne starať, keď nám hrozí nejaký ďalší útok, no minimálne, čo sa dá spraviť, je v ich najbližšom okolí kontrolovať burinu (nech sa nezadusia) a dávať si pozor, aby ich človek neprišľapol (možno označiť malým kolíkom?). Možno sa im podarí prežiť do takej podoby, že im už nikto ubližovať nebude.

Čo sa týka letných prác na viniči, tak medzi najzákladnejšie patrí

  • Vylamovanie zálistkov
    Zálistky rastú z pazúch listov viniča a sú to také malé vrcholové výrastky, ktore postupom času silnejú a rastú do nového šľahúňa. Ak je rastlina poškodená, tak zo zálistku si môže vytvoriť nový vrchol, no inač iba odčerpávajú silu na hrozno, tak sa ich každý starostlivý vinohradník snaží celé leto zbavovať.
  • Stínanie
    Stínanie je aktivita, pri ktorej sa strihajú konce jednoročných dlhých šlahúňov trčiacich nad posledným drôtom dohora alebo do strán mimo riadok viniča. Vinič je plazivá rastlina a prirodzene sa ťahá všetkými smermi, aby sa mohol rozšíriť, no pri štandardnom vedení stačí, keď sa po dorastení istej dĺžky zastrihne, aby rastlina investovala svoju energiu do plodov.
  • Mladé rastliny
    Je dôležité vybrať si jeden – ten najsilnejší výrastok, vyviazať ho na kôl a ostatné ostrihať. Snažíme sa takto dopestovať budúci kmeň rastliny. Je dôležité udržiavať okolie mladej rastliny čo najviac odburinené.

Ostatné práce už sú trochu odbornejšie a vyžadujú si trochu teórie alebo cviku. Pri plodoch sa napríklad zvyknú zrieďovať a presvetlovať listy (odtrhnú sa takmer všetky od bázy až po prvý plod) alebo sa čistí kmeň a hlava rastliny od nepotrebných a neperspektívnych výrastkov alebo šľahúňov. Ak by mal niekto záujem sa o tom porozprávať a názorne si to ukázať, dajte prosím vedieť, možeme zorganizovať malý workshop.


Tak to je zatiaľ všetko, pekné leto, a zastavte sa niekedy na vinici aj s kamošmi, je to super miesto!